Vitez beleži: Biblijski ukus piva starog 5000 godina

Dok se u prvim redovima The Camelot-a jede i pije, naš vitez, primoran da živi među nama u modernom dobu, ponekad odluta internetom i traži utehu u redovima koji podsećaju na stara vremena i ukuse. Ovih dana, naišao je na zanimljive informacije koje su ublažile njegovu tugu za zidinama zamkova, princezama plave kose i kovanim mačevima. Šta je saznao?


Na hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, pronađene su glinene posude iz vremena vladavine egipatskog faraona Narmera do aramejskog kralja hazela i proroka Nehemije.


Pomislio je: I šta s tim?
Zanemario je zvukove vaših krigli, glasan smeh i žamor, nastavio da čita dalje.
Jedan vitez mora biti dobro obavešten.

U tim posudama krio se kvasac korišćen za pravljenje piva u biblijska vremena.

Ovo ga je već zainteresovalo. Da vidimo.Šta kaže dalje…

Naučnici iz Izraelske uprave za antikvitete, Telavivskog univerziteta i univerziteta Bar- Ilan, iz posuda za medovinu i pivo uzeli su kvasac koji je preživeo hiljade godina i od njega napravili pivo. Profesori kažu da većina nađenih krčaga nosi slova JHD (suglasnici reči Jehud) i da se na kraljevskom mestu poput tog alkohol konzumirao u rezidenciji guvernera Persije.

Sad mu je već lakše. Kad je persijski guverner konzumirao alkohol, možemo i mi....

Istraživanja su pokazala da su kulture pronađenog kvasca stare 5000 godina i slične kvascu modernog piva, ali i kvascu od kog su se pravila afrička pića i etiopska medovina. Itaj Gutman, međunarodni ekspert za pivo, učestvovao je u spravljanju piva od drevnog kvasca, a pohvale međunarodnih degustatora nisu izostale!

Drevni alkohol, dakle, zaista postoji i sada, u 21. veku? Svaka čast kvascu, toliko je dugo poživeo! Taman da i mi saznamo kakav je ukus prastarog piva.


Dok je razmišljao o prošlosti, shvatio je da je bolje biti deo sadašnjeg trenutka nego parče eksperimentalne arheologije. To je donelo olakšanje i stvorilo potrebu za pivom.
Za velikom kriglom The Camelot svetlog piva za koje je njegov tim na ovogodišnjem 86. Novosadskom sajmu poljoprivrede dobio srebrnu medalju!
Zatvorio je svoju srednjevekovnu beležnicu i posmatra mehuriće u peni na vrhu zamagljene krigle.
Pridruži mu se, nazovi 021528095, rezerviši sto i uživaj sa svojim prijateljima! Dok proučavate jelovnik, on je tu negde i da može da priča, sigurno bi rekao: Živeli!